Dit is de introductie van een artikel over het ICT7, dat binnenkort in het blad Computerschaak zal verschijnen.

 

 

Dagboek van een kiebitzer

 

Hans Secelle

 

Ronde 1

Rienk heeft zonet het startsein gegeven voor de eerste ronde en 14 overgemotiveerde programmeurs - of door hen afgevaardigde operators - voeren de ijverig geprepareerde openingszetten op het bord uit. De 15e deelnemer, Stoofvlees, is bye.

Enkele oudgedienden, zoals Shredder en Diep, zijn er dit keer niet bij maar het deelnemersveld mag er zeker zijn. Rybka moet in staat worden geacht om zijn titel te verlengen en is mijn favoriet. Zappa draait op 8 processoren en moet als een zeer gevaarlijke outsider worden beschouwd. Hetzelfde geldt voor Glaurung dat op een Dual loopt; het is een creatie van Tord Romstad, een viking uit het hoge Noorden die 's winters op ijsberen jaagt. Hiarcs, The King, Deep Sjeng en The Baron, die allen in staat moeten worden geacht om op onbewaakte ogenblikken dodelijke klappen uit te delen, zijn ook van de partij.

Xinix, Hermann en Isichess moeten er gewoon bij zijn en last but not least is er Scorpio, een vrij onbekend programma van Daniël Shawul uit Ethiopië. Het belooft in ieder geval een spannend weekend te worden.

 

Opmerkelijk is ook dat Richard Pijl, Gian Carlo Pascutto en Harm Geert Muller ieder twee verschillende programma's hebben ingeschreven (in 1994 speelden Dap Hartmann en Peter Kouwenhoven met Dappet en Sylkar, maar Sylkar was een tragere versie om het veld even te maken). Micromax, de nieuwste creatie van Harm Geert is met zijn 1933 karakters C-code het kleinste schaakprogramma ter wereld. Aangezien het volgens zijn maker ongeveer 2000 Elo-punten waard is, komt dit neerop een gemiddelde codelength/strenght index van 1.0346 Elopunten per karakter. De kleine broer van Micromax telt weliswaar slechts 1433 karakters, maar deze versie vond Harm Geert “een ietsje te zwak”.

Stoofvlees speelt “neuraal”, doet minder sterke zetten dan broer Deep Sjeng, maar speelt “leuker”.

CrashTestDummy, moet eerlang de opvolger worden van oom Baron en wordt bediend door Tessa Pijl, met 10 lentes meteen de jongste operator (operatrice ?) uit de geschiedenis.

 

Dat Rybka dit keer geen 100 pct. zal scoren weten we al vóór het ingaan van tweede ronde, want

The Baron geeft geen krimp......

===================================== 

Uiteraard zal het artikel in Computerschaak partijen bespreken en het verloop van evenement verder beschrijven.

 

 

Copyright CSVN