Aan het Fishpartners Open 2019 deden 4 schaakcomputers mee!

Op zaterdag 29 juni werd voor de 2e keer het FishPartners Open rapidtoernooi gespeeld. Dit lijkt een mooie traditie te worden, want voor 2020 is al het volgende toenooi aangekondigd! Ruud Martin en Paul Wiselius waren uitgenodigd om twee schaakcomputers te bedienen. Ruud speelde met zijn Mephisto TM London 68040, en Paul met de Mephisto Academy. De computers speelden buiten mededinging mee, maar hun resultaten telden wel mee voor de uitslag. Voor meer informatie en verslagen zie https://www.fishpartnersopen.nl/, en ook de site van Ries: https://www.csvnsupplementsite.nl/supplement.html met verwijzingen naar alle uitslagen.

De partijen van de Academy werden niet automatisch geregistreerd, Paul probeerde dat zelf bij te houden, maar met slechts 25 minuten bedenktijd lukte dat niet bij alle partijen. Bijgaand de vijf wel geregistreerde partijen van de Academy. In twee partijen ging de Academy hard onderuit tegen sterke tegenstanders, vooral omdat hij wel erg nonchalant omging met de veiligheid van zijn koningsvleugel. Henk Vedder (Ronde 2) en Henk van der Poel (Ronde 7) wisten dat eenvoudig af te straffen met een paar mooie offers.

De partijen van de TM 68040 werden wel geregistreerd. Deze computer deed het erg goed. Ruud had alleen de pech dat de 68040 in de 5e ronde op tilt sloeg, waardoor hij die partij moest opgeven. Anders had hij behalve de jonge meester Hing Ting Lai wellicht nog een paar aansprekende tegenstanders gehad.

Meer over dit toernooi komt in het volgende CSVN-magazine.

De afgelopen twee maanden zijn twee nieuwe boeken gepubliceerd met computerschaak als onderwerp. Het eerste boek is een overzicht van mens tegen machine door Jonathan Schaeffer en Karsten Mueller. Het andere boek is van Matthew Sadler en Natasha Regan over AlphaZero.

Man vs Machine

In de week van Sinterklaas kwam het nieuws naar buiten dat Google DeepMind met het programma AlfaoGo Zero een versie van Stockfish heeft verslagen met 64-36 (over 100 partijen). Het bijzondere aan dit verhaal is dat het programma slechts de schaakregels was verteld en zich daarna door middel van partijen tegen zichzelf schaken heeft aangeleerd.

Meer hierover in de volgende Computerschaak.

Copyright CSVN