Tweede CSVN Computergebruikers Schaaktoernooi 2000

2e Gebruikerstoernooi 14/15 oktober 2000 gespeeld Denksportcentrum Robijnstraat 4, Leiden.

Eindelijk was het weer zover. Voor de tweede maal organiseerde de CSVN het Computer Gebruikerstoernooi. Deze keer waren er zestien tafelschaakcomputers aanwezig. Voorzitter Cock de Gorter kwam met de Tasc R40 en R30 met het programma van Johan de Koning. Jan Louwman had de Mephisto Magellan, de stokoude Vancouver 68030 en de Mephisto Atlanta bij zich. John Dijkstra had de Sapphire II het kleine kastje gekoppeld aan een fraai autoresponsebord en de Novag Expert C, die het verleden jaar zo geweldig gedaan had. Zelf had ik de Mephisto Montreux ingezet met als operator Jan Krabbenbos. Dit gezelschap vormde de Kampioensgroep A, want kampioenen zijn het eigenlijk allemaal. Iedere keer verbaas je je er weer over hoe enthousiast men reageert als je het over de tafelschaakcomputers hebt tijdens dit gezelligheidstoernooi.

De Kampioensgroep B werd gevormd door de Mephisto Milano en de oude Boris Sargon 2.5 van Rob van Son, De Excalibur Grandmaster van Frans Brent, volgens mij het enige exemplaar in Nederland, de Fidelity Super 9 en de Mephisto ESB 3 van Hein Veldhuis, het grote bord met even zo grote stukken, de Mephisto Super Mondial van Walter Kappelhof de Mephisto Exclusive met de MM V van Arnold Heesbeen en de CXG Dominator van ondergetekende.

In de A groep ging het vooral tussen de twee Tasc machines en de Montreux. Het verschil zat hem alleen in het openingsboek en de snelheid. Tasc R40 37MHz, Tasc R30 30MHz en de Montreux 14 MHz. Uiteindelijk won de R40 alle partijen en Cock de Gorter de eerste plaats.

In de Kampioensgroep B ging het er spannender aan toe. De Milano en de MM V waren hier duidelijk de kanshebbers. Verrassend was het optreden van de Excalibur Grandmaster. Een groot zwart bord met groen/witte velden en grote plastic stukken. We weten nog niet zeker wat voor programma hier in zit, doch verschillende stemmen hadden het over David Levy.

De Super 9 verraste door enkele fraaie overwinningen waar dit niet werd verwacht. De Boris Sargon 2.5 de oudste onder dit gezelschap (1979) bood tot het eindspel goed weerstand aan de meeste computers, doch geheel puntloos bleef hij niet. Tegen de Excalibur werd een remise achtig eindspel bereikt. Rob van Son bood toen aan Frans Brent remise aan wat deze accepteerde. De Dominator is soms dominant maar toch meer dom. Tegen de Mephisto ESB 3 kon hij rustig een pion laten promoveren doch deed het niet. Het blijkt (na overleg met Frans Morsch) dat hij pas promoveert als er direct een schaakje uit ontstaat. De partij MM V- Milano bracht uiteindelijk de beslissing in deze groep. De Milano bleek iets behendiger met het eindspel om te gaan en operator Peter Schimmelpennink mocht de kadobon in ontvangst nemen. Al met al een geslaagd toernooi en we zien al weer uit naar het derde CSVN computergebruikerstoernooi in 2001.

Ries van Leeuwen.

 


Copyright CSVN