MegaByte - Messemaker 1847 Gouda, 20 oktober 2001

Al in de tachtiger jaren werden wedstrijden tussen computerteams en schaakverenigingen gespeeld. Het ging toen om het bekend maken van het computerschaken bij de verenigingen. Er werden pogingen gedaan om aan de regionale competities mee te doen. Uiteindelijk lukte dat grotendeels in Friesland en in mindere mate in Utrecht. Wie kent niet het 9PLY team van de heren Kruyff en Visser, het ROM'84 team van Jan Louwman en het "BRUTE FORCE" Oud Zuylen computer achttal van ondergetekende?


Zaterdag 20 oktober vond voor de 8e keer de ontmoeting plaats tussen acht computers van Jan Louwman en de oudste schaakvereniging van Nederland " Messemaker 1847". De speelzaal was op het laatste moment gewijzigt omdat deze vereniging sinds kort speelt in de Gouwe Inn, Groenhovenpark 1 te Gouda. Bij binnenkomst een zenuwachtig heen en weer geloop want enkele programma's willen niet wat Jan wil. Na een welkomstwoord van de voorzitter en Jan Louwman begonnen de acht uit Gouda aan een ondoenlijke klus. Journalisten schieten nog gauw enkele kiekjes. De zeven vorige ontmoetingen leverde evenzovele nederlagen op en het zag er ook nu niet naar uit, dat het nu anders zou gaan verlopen. De spelers kwamen na twee uur spelen behoorlijk onder druk te staan en de eerste nederlagen leken zich al aan te dienen. Aan bord zeven wordt de speler van Messemaker al met de rug tegen de muur gezet. Iedereen kan al zien dat hij meerdere pionnen gaat verliezen en een nederlaag niet kan vermijden. Henk de Kleynen denkt dat hij nog aardig staat, om dan enkele zetten later tot de ontdekking te komen, dat hij verloren staat. Ik geef hem het advies maar vast de afwas te gaan doen!

Junior 7 blijkt anders te spelen dan versie 6. Hans v/d Zijden achter de knoppen, ziet dat het programma een degelijke partij opzet en langzaam zijn opponent van het bord afduwt. Rob van Son bediende Fritz 6. Het lag in de bedoeling om met Deep Fritz te spelen doch deze weigerde op te starten. Fritz blijkt sterk genoeg en overspeelt zijn tegenstander. Deep Shredder aan bord zes komt niet verder dan remise en Gambit Tiger 2.0 blijkt weer een stugge tegenstander. Een eindspel tegen Gert Jan Ludden (Paard en zes pionnen) bleek potremise. Kallisto van Bart en Jan Weststrate vecht de gehele partij tegen een gesloten stelling waar het programma geen raad mee weet. R.J. van Wijk echter ook niet: een echte hoofdpijn partij. Hiarcs 7.32 en Rebel Century 3.0 bevechten hun tegenstander dan nog in het eindspel. Beide programma's weten hun opponent te overmeesteren en zo blijft er een 1½-6½ op het scorebord staan. Waarom niet meer van deze ontmoetingen? In een gezellige sfeer moet het toch mogelijk zijn om het computerschaken nieuw leven in te blazen ? Ik ga er eens goed over nadenken!
(Ries van Leeuwen)
Na vier uur spelen was de volgende eindstand bereikt:
1 G.J.Ludden Gambit Tiger 2.0 ½-½
2 P.v/d. Hoeven Junior 7 0-1
3 R.J. van Wijk Kallisto IIX ½-½
4 M.Blok Rebel Century 3.0 0-1
5 E.Roering Hiarcs 7.32 0-1
6 M.van Putten Deep Shredder 5.32 ½-½
7 A.Jansen Fritz 6 0-1
8 H.J.de Kleijnen Mephisto Berlin Pro 68020 0-1
TOTAAL: 1½ - 6½.

 


Copyright CSVN